Údajnému mafiánovi Volodymyrovi Y. možno svitá nádej na slobodu

11.09.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) - Ukrajinec Volodymyr Y., ktorý je už takmer 12 rokov vo väzbe, pôvodne a postupne obžalovaný v štyroch rozličných kauzách, uspel najnovšie na Ústavom súde (ÚS) SR v Košiciach. Namietal neprimerane bezprecedentnú dĺžku svojej väzby a tým porušenie svojich práv.

Rozhodovať bude musieť v tejto veci Krajský súd (KS) v Trnave. ÚS SR tak rozhodol 5. júna, ale rozhodnutie bolo doručené procesným stranám v utorok 10. septembra. "Nález ÚS SR, v ktorom sa konštatuje porušenie práva na osobnú slobodu môjho klienta Volodymyra Y., mi bolo doručené v utorok 10. septembra," odpovedal dnes na otázku TASR právny zástupca Ukrajinca Juraj Baláž. "Základné právo Volodymyra Y. na osobnú slobodu podľa článku 17 odseku 2 a 5 Ústavy Slovenskej republiky a právo na slobodu a bezpečnosť podľa článku 5 odseku 1 a 4 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd uznesením Krajského súdu v Trnave z 11. septembra 2012 bolo porušené," uvádza sa okrem iného na stránke ÚS SR s tým, že vec sa vracia naspäť na KS v Trnave a Volodymyrovi Y. sa priznáva úhrada trov konania, ktorú KS v Trnave musí zaplatiť na účet jeho právneho zástupcu.

Procesy s Volodymyrom Y.

Odvolací Krajský súd v Bratislave 18. apríla tohto roku právoplatne oslobodil Ukrajinca Volodymyra Y. a jeho troch komplicov v kauze dvoch vrážd - Sergeja Chaplického a Petra Gála. KS v apríli teda potvrdil oslobodzujúci verdikt nižšieho súdu z júla 2011, ale rozdiel bol vo výrokovej časti dvoch skutkov. Trojčlenný senát KS vo svojom výroku skonštatoval, že v prvom skutku vraždy Chaplického nebolo dokázané, že skutok spáchali títo štyria obžalovaní. V druhom prípade vraždy Petra Gála odvolací KS oslobodil Volodymyra Y. a jeho troch spoluobžalovaných zasa z dôvodu, že nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli trestne stíhaní. Obžalobu na kvarteto podala Krajská prokuratúra v Bratislave. Verdikt KS bol právoplatný a nebolo možné sa voči nemu odvolať.

V ďalšej kauze piatich vrážd iný senát KS nemohol na začiatku tohto mesiaca začať proces s Volodymyrom Y. a jeho troma komplicmi a hlavné pojednávanie odročil na 3. a 4. februára 2014. Dôvodom bolo, že u obžalovaného Mykola Sh. nemal súd vykázané doručenie predvolania a jeho právny zástupca nie je s ním v kontakte. U obžalovaného Vasyla P. zasa vykázané doručenie z Ukrajiny súd mal, ale právny zástupca tohto obžalovaného nemal od neho súhlas na vykonanie pojednávania v jeho neprítomnosti. Prokurátor navrhol, aby KS pristúpil k iným zaisťovacím prostriedkom u týchto dvoch obžalovaných a aby bolo celé pojednávanie vykonané naraz. Predseda senátu vyhlásil, že KS zaistí procesne prítomnosť dvojice obžalovaných. Obaja sa nachádzajú na Ukrajine, ich pobyt a neúčasť môže priebeh celého konania riadne skomplikovať.

Podľa slov jedného z advokátov však bude veľmi ťažké procesne zabezpečiť účasť na pojednávaniach obmedzením ich osobnej slobody, keďže napríklad Vasylovi P. v prípade piatich vrážd už uplynula maximálna lehota väzby. Predseda senátu KS prostredníctvom hovorcu KS Pavla Adamčiaka na začiatku tohto mesiaca pre TASR povedal, že "súd bude postupovať v zmysle Trestného poriadku".
 

Vyberte región

mark